4 Spannende nieuwe trends in de Gartner Emerging Technologies Hype Cycle (2024)

Inzichten / Informatie Technologie / Artikel

23 augustus 2023

Medewerker: Lori Perry

Ze passen in vier hoofdthema’s: opkomende AI, ontwikkelaarservaring, alomtegenwoordige cloud en mensgerichte beveiliging en privacy.

De Gartner Hype Cycle 2023 identificeert 25 opkomende technologieën die u moet kennen en die zijn ontworpen om leiders op het gebied van bedrijfsarchitectuur en technologische innovatie te helpen:

Verwacht wordt dat deze technologieën de komende twee tot tien jaar een grote impact zullen hebben op het bedrijfsleven en de samenleving, en vooral CIO's en IT-leiders in staat zullen stellen de belofte van innovatie waar te maken.digitale bedrijfstransformatie.

Download nu: Routekaart voor technologie-adoptie 2023

Omdat opkomende technologieën van nature ontwrichtend zijn, is het van cruciaal belang om de potentiële gebruiksscenario’s en de paden naar mainstream adoptie te begrijpen.

“De technologieën hierinHype-cyclusbevinden zich in een vroeg of embryonaal stadium”, zegt Gartner Distinguished VP Analyst Arun Chandrasekaran. “Er bestaat grote onzekerheid over hoe ze zullen evolueren, dus er zijn grotere risico’s voor de implementatie, maar potentieel grotere voordelen voor early adopters.”

Vier Gartner Hype Cycle-thema’s om over na te denken in 2023 en daarna

Thema nr. 1: Opkomende AI

Deze technologieën bieden mogelijkheden voor duurzame differentiatie en een grotere arbeidsproductiviteit. Terwijlgeneratieve AIheeft een groot potentieel om concurrentiedifferentiatie mogelijk te maken, terwijl er nog een aantal andere in opkomst zijnAItechnieken bieden ook enorme mogelijkhedendigitale klantervaringen verbeteren, neem betere zakelijke beslissingen en onderscheid u van uw concurrentie.

Een voorbeeld vanopkomende AIkan generatieve AI nieuwe afgeleide versies van inhoud, strategieën, ontwerpen en methoden genereren door te leren van grote opslagplaatsen met originele broninhoud. Het zal diepgaande zakelijke gevolgen blijven hebben, onder meer op het gebied van inhoud en productontwikkeling; automatisering van menselijk werk; en bij het versterkenklantEnervaringen van medewerkersaangezien het binnen twee tot vijf jaar mainstream-adoptie bereikt.

Andere cruciale technologieën in de opkomende AI zijn onder meer:

  • AI-simulatieis de gecombineerde toepassing van AI- en simulatietechnologieën om gezamenlijk AI-agenten te ontwikkelen en de gesimuleerde omgevingen waarin ze kunnen worden getraind, getest en soms ingezet.

  • Causale AIidentificeert en gebruikt oorzaak-en-gevolgrelaties om verder te gaan dan op correlatie gebaseerde voorspellende modellen en naar AI-systemen te streven die acties effectiever kunnen voorschrijven en autonomer kunnen handelen.

  • Federaal machinaal lerenheeft tot doel een machine learning-algoritme te trainen zonder expliciet gegevensmonsters te delen, waardoor betere privacy en beveiliging mogelijk worden.

  • Grafiekdatawetenschap (GDS)is een discipline waarin data science-technieken worden toegepast om datastructuren in kaart te brengen om gedragskenmerken te identificeren die kunnen worden gebruikt om voorspellende en prescriptieve modellen te bouwen.

  • Neuro-symbolische AIis een vorm van samengestelde AI die machine learning (ML)-methoden en symbolische systemen combineert om robuustere en betrouwbaardere AI-modellen te creëren.

  • Versterkend leren (RL)is een type ML waarbij het leersysteem alleen training krijgt in termen van positieve feedback (beloningen) en negatieve feedback (straffen).

Thema nr. 2: Ontwikkelaarservaring (DevX)

Het verbeteren van de ervaring van ontwikkelaars is van cruciaal belang voor de meeste ondernemingen. De reeks technologieën onder dit thema richt zich ophet aantrekken en behouden van toptechnisch talentdoor interacties te ondersteunen tussen ontwikkelaars en de tools, platforms, processen en mensen waarmee ze werken.

Value Stream Management Platform (VSMP) is een voorbeeld van DevX-technologie die de end-to-end productlevering wil optimaliseren en de bedrijfsresultaten wil verbeteren. VSMP's zijn doorgaans tool-agnostisch. Ze maken verbinding met bestaande tools en nemen gegevens op uit alle fasen van de levering van softwareproducten – van de behoeften van klanten tot de levering van waarde. VSMP's helpen leiders op het gebied van software-engineering bij het identificeren en kwantificeren van mogelijkheden om de prestaties van softwareproducten te verbeteren door de kosten, operationele modellen,technologie en processen. Het zal twee tot vijf jaar duren voordat waardestroombeheerplatforms mainstream-adoptie bereiken.

Andere cruciale technologieën in de ervaring van ontwikkelaars zijn onder meer:

  • AI-verbeterde software-engineering, het gebruik van AI-technologieën en natuurlijke taalverwerking (NLP) om software-ingenieurs te helpen bij het creëren, leveren en onderhouden van applicaties.

  • API-gerichte SaaS,een cloudtoepassingsservice die is ontworpen met programmatisch verzoek/antwoord of op gebeurtenissen gebaseerde interfaces (API's) als primaire toegangsmethoden.

  • GitOps, een soort gesloten regelsysteem voor cloud-native applicaties.

  • Interne ontwikkelaarsportals, die selfservice-ontdekking en toegang tot bronnen in complexe, cloud-native softwareontwikkelomgevingen mogelijk maken.

  • Open source programmabureau (OSPO), het competentiecentrum om strategieën te ontwikkelen voor het besturen, beheren, promoten en efficiënt gebruiken van open-source software (OSS) en open-source gegevens of modellen.

Thema nr. 3: Doordringende wolk

Deze technologieën richten zich op hoecloud computingzal evolueren en een belangrijke motor van bedrijfsinnovatie worden. Ze geven een nieuwe invulling aan de cloud aan de edge, waardoor deze meer verticaal geïntegreerd wordt en brancherelevante oplossingen mogelijk worden. Het maximaliseren van de waarde van cloudinvesteringen vereist geautomatiseerde operationele schaalvergroting, toegang tot cloud-native platformtools en adequaat bestuur.

Cloudplatforms uit de sector zijn een voorbeeld van de alomtegenwoordige cloud en pakken brancherelevante bedrijfsresultaten aan door onderliggende SaaS-, PaaS- en IaaS-services te combineren tot een compleet productaanbod met samenstelbare mogelijkheden. Deze omvatten doorgaans een datastructuur voor de sector, een bibliotheek met verpakte zakelijke mogelijkheden, compositietools en andere platforminnovaties. IT-leiders kunnen de samenstelbaarheid van deze platforms gebruiken om aanpasbaar en wendbaar te zijn als reactie op de steeds snellere disruptie. Het zal vijf tot tien jaar duren voordat ze mainstream worden aangenomen.

Andere kritische technologieën in de alomtegenwoordige cloud zijn onder meer:

  • Verbeterde FinOps, dat de traditionele DevOps-concepten van flexibiliteit, continue integratie en implementatie, en feedback van eindgebruikers toepast op financiële governance, budgettering en kostenoptimalisatie-inspanningen.

  • Cloud-ontwikkelomgevingen (CDE's), waardoor gebruiksklare toegang op afstand tot een in de cloud gehoste ontwikkelomgeving wordt geboden met minimale installatie- en configuratie-inspanningen.

  • Cloud-duurzaamheid, het gebruik van clouddiensten te bereikenvoordelen op het gebied van duurzaamheidbinnen economische, ecologische en sociale systemen.

  • Cloud-native, wat verwijst naar iets dat is gemaakt om cloudkenmerken optimaal te benutten of te implementeren die deel uitmaken van de oorspronkelijke definitie van cloud computing, en die mogelijkheden omvat die als service worden geleverd.

  • Cloud-out tot aan de rand, een architecturale constructie waarbij een centraal beheerde cloudomgeving, doorgaans een hyperscale cloud, cloudservicemogelijkheden biedt die worden uitgebreid naar edge-omgevingen.

  • WebAssembly (Wasm), een lichtgewicht virtuele stapelmachine en binaire code-indeling ontworpen om veilige, krachtige toepassingen op webpagina's te ondersteunen.

4 Exciting New Trends in the Gartner Emerging Technologies Hype Cycle (3)

Thema nr. 4: Mensgerichte veiligheid en privacy

De technologieën in deze bucket richten zich op hoe organisaties veerkrachtig kunnen worden door het implementeren van mensgerichte beveiligings- en privacyprogramma’s. Ze stellen ondernemingen in staat een cultuur van wederzijds vertrouwen en bewustzijn van gedeelde risico's te creëren bij de besluitvorming tussen veel teams.

AI-vertrouwens-, risico- en veiligheidsbeheer (AI TRiSM)is een geweldig voorbeeld van mensgerichte beveiliging en privacy en garandeert het bestuur van AI-modellen, betrouwbaarheid, eerlijkheid, robuustheid, doeltreffendheid en gegevensbescherming. Het omvat oplossingen en technieken voor de interpreteerbaarheid en verklaarbaarheid van modellen, detectie van afwijkingen in gegevens en inhoud, bescherming van AI-gegevens, modeloperaties en weerstand tegen vijandige aanvallen. Het zal twee tot vijf jaar duren voordat er sprake is van mainstream adoptie.

Andere cruciale technologieën op het gebied van mensgerichte beveiliging en privacy zijn onder meer:

  • Mesh-architectuur voor cyberbeveiliging (CSMA), een opkomende aanpak voor het ontwerpen van configureerbare, gedistribueerde beveiligingscontroles die de algehele beveiligingseffectiviteit verbeteren.

  • Generatieve cyberbeveiliging AI, dat nieuwe afgeleide versies van beveiligingsgerelateerde en andere relevante inhoud, strategieën, ontwerpen en methoden genereert door te leren van grote opslagplaatsen met originele brongegevens.

  • hom*omorfe codering (HE), dat algoritmen gebruikt om berekeningen met gecodeerde gegevens mogelijk te maken en bedrijven in staat stelt gegevens te delen zonder de privacy in gevaar te brengen.

  • Postkwantumcryptografie (PQC), ook wel kwantumveilige cryptografie genoemd, zijn algoritmen die zijn ontworpen om te beveiligen tegen zowel klassieke als kwantumcomputeraanvallen.

Arun Chandrasekaranis een Distinguished Vice President Analyst die zich richt op het geven van strategisch advies aan CTO's en CIO's over hoe technologische innovatie binnen de IT-onderneming kan worden gestimuleerd.

Ervaar CIO- en IT Executive-conferenties

Sluit u aan bij uw collega's voor de onthulling van de nieuwste inzichten op Gartner-conferenties.

Bekijk conferenties

Aanbevolen bronnen voor Gartner-klanten*:

Hypecyclus voor opkomende technologieën, 2023
De hype-cycli van Gartner begrijpen

*Houd er rekening mee dat sommige documenten mogelijk niet beschikbaar zijn voor alle Gartner-klanten.

Ontvang exclusieve inhoud

CIO-agenda 2023: 4 acties om ervoor te zorgen dat uw technologie-investeringen digitale dividenden opleveren Download eBook
Recessieadvies: ga in de aanval met IT-investeringen Lees nu
Gartner Workshop: Voer uw AI-strategie succesvol uit Bekijk webinar
CIO-agenda 2023: 4 acties om ervoor te zorgen dat uw technologie-investeringen digitale dividenden opleveren Bekijk webinar
4 Spannende nieuwe trends in de Gartner Emerging Technologies Hype Cycle (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Duncan Muller

Last Updated:

Views: 5768

Rating: 4.9 / 5 (79 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Duncan Muller

Birthday: 1997-01-13

Address: Apt. 505 914 Phillip Crossroad, O'Konborough, NV 62411

Phone: +8555305800947

Job: Construction Agent

Hobby: Shopping, Table tennis, Snowboarding, Rafting, Motor sports, Homebrewing, Taxidermy

Introduction: My name is Duncan Muller, I am a enchanting, good, gentle, modern, tasty, nice, elegant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.