Loopbaancheck – wat doet een Managing Director eigenlijk? (2024)

Berufscheck – was macht eigentlich ein Managing Director? (1)

  • Startpagina
  • Loopbaancheck – wat doet een Managing Director eigenlijk?

Wanneer een bedrijf zich bezighoudt met strategische afstemming, het bereiken van bedrijfsdoelen of het opzetten van fundamentele processen, is er vaak vraag naar directeuren. Je geeft leiding aan de operationele zaken, bent verantwoordelijk voor alle geledingen van het bedrijf en last but not least medeverantwoordelijk voor het succes van het gehele bedrijf. Maar welke taken hebben ze precies? Hoe ziet uw dagelijks werkleven eruit? En wat is belangrijk als je het doel hebt om zelf zo’n positie te bereiken?

We spraken hierover met Brian Struck, afgestudeerd aan de cursusBedrijfspsychologie (B.Sc.)in Keulen en algemeen directeurBCM-oplossingen, en onderwierp het beroep samen met hem aan een opwindende controle.

Iedereen die het tot Managing Director heeft geschopt, heeft het hoogste managementniveau van een bedrijf bereikt en is verantwoordelijk voor gebieden als financiën, bedrijfsvoering, personeelszaken en planning. Afhankelijk van de branche en het bedrijf omvatten de taken onder meer strategisch bedrijfsmanagement, investeringsplanning, maar ook de definitie van strategische bedrijfsgebieden, de introductie van nieuwe producten en diensten en het veiligstellen van het succes van het bedrijf.1

“Je kunt de functie zien als een mix van CEO, CSO, raad van bestuur en andere functies, waarbij de activiteit operationeel gerelateerd is. “In principe is het de aansturing van de operationele activiteiten”, legt Brian Struck uit. De afgestudeerde van de opleiding Bedrijfspsychologie (B.Sc.) aan de Fresenius Hogeschool in Keulen is Managing Director bij BCM Solutions, een middelgroot IT-servicebedrijf in Stuttgart met ongeveer 140 medewerkers.

“Toen ik bij BCM Solutions begon, hadden we een tiental medewerkers. De oprichter en algemeen directeur wilde destijds de strategische richting van het bedrijf aanscherpen en zocht iemand die het centrale operationele proces zou vormgeven.” Brian Struck begon zijn werk in 2016 als business manager in de rekrutering. Hij trainde collega's, coachte ze op persoonlijkheids- en sociale vaardigheden en maakte dit een vast proces voor het hele bedrijf. Tegenwoordig ziet hij zichzelf vooral als adviseur voor specialisten en managers en als crisismanager die in actie komt als anderen niet weten wat ze moeten doen: "Mijn verantwoordelijkheidsgebied is alles wat zich in het bedrijf voordoet, of het nu gaat om controlerende en boekhouding, werving en personeelsontwikkeling, gegevensbescherming of een juridisch probleem. Als onze medewerkers geen advies meer hebben, komen ze als laatste redmiddel naar mij toe en bepaal ik wat we kunnen doen.”

Berufscheck – was macht eigentlich ein Managing Director? (2)

ELKE DAG ANDERS, ELKE DAG EEN STAP VERDER

Of het nu gaat om de financiële sector of de muziek- en cultuurindustrie, bestuurders zijn in alle sectoren van de economie een veelgevraagd bedrijf en werken vooral in grotere bedrijven.2BCM Solutions is een snelgroeiende IT-dienstverlener wiens businessmodel gebaseerd is op drie hoofdpijlers: Als IT-adviesbureau levert het tijdelijke specialisten die externe projecten uitvoeren, en als IT-systeemhuis ontwikkelt het holistische en individuele IT-systemen, zoals bijvoorbeeld apps, en ondersteunt als IT-managementadviesbureau klanten met technische kennis.

Het werk van Brian Struck is dan ook gevarieerd: “Voor mij bestaat er geen standaarddag. Mijn dagelijkse werk is eerder een kleurrijke mix van heel verschillende taken, regelmatige afspraken en gesprekken met medewerkers, klanten en dienstverleners. Elke dag is dus compleet anders en het mooie is dat we elke dag en bij elke bijeenkomst een stap vooruit zetten.” Wat hem het meest aanspreekt in zijn werk is de doelstelling van het bedrijf om één van de vijf grootste IT-dienstverleners te worden. niet alleen over tien jaar deel uit te maken van de markt, maar ook een metgezel te zijn voor onze medewerkers, waardoor ze de kans krijgen om op professioneel en persoonlijk vlak een nieuw niveau te bereiken: “Onze visie is dat onze medewerkers hun werk niet alleen met ons, maar eerder een speeltuin waar ze iets kunnen vinden dat hen motiveert en beter maakt, en waar ze op hun eigen voorwaarden stoom kunnen afblazen. Als ze ons uiteindelijk verlaten, willen we dat we een positieve voetafdruk in hun leven hebben achtergelaten.”

EEN LANGE WEG, EEN GROOT DOEL

“Er bestaat niet één specifiek pad om directeur te worden”, legt Brian Struck uit, “en helaas is er ook geen garantie dat vooruitgang succesvol zal zijn.” Het persoonlijke pad is eerder afhankelijk van de sector en het bedrijf, maar ook van de individuele omstandigheden en kan vele jaren duren. Een financieel banenportaal gebruikte zijn database voor de financiële sector om te berekenen dat degenen die helemaal tot het einde gingen er gemiddeld iets meer dan 17 jaar over deden.3

Om het doel te bereiken zijn ook een breed scala aan vaardigheden, praktijkervaring en bedrijfscontacten zeer nuttig. Bovenal heb je veel geluk en veel motivatie nodig, zoals Brian Struck weet: “Als je directeur wilt worden, heb je het geluk nodig om op het juiste moment op de juiste plek te zijn. Maar je moet ook heel vastberaden zijn en heel proactief. Want als je wacht tot er iets gebeurt, zal het meestal niet gebeuren. Je moet er actief om vragen.’ Het gaat minder om de specifieke startvoorwaarden en welke opleiding je hebt gevolgd, maar om wat je ermee doet: ‘Als directeur moet je uiteindelijk alle onderdelen van een bedrijf heel goed kennen. Je studie is daarvoor een goede basis, maar je moet jezelf ook voortdurend bijscholen, nieuwe onderwerpen lezen, je ermee vertrouwd maken en veel gesprekken voeren.”

Berufscheck – was macht eigentlich ein Managing Director? (3)

Het hart van Brian Struck klopte voor HR, zelfs toen hij nog student was. Daarom heeft hij zich tijdens zijn studie onder meer gericht op de arbeids- en organisatiepsychologie, heeft hij stage gelopen op de personeelsafdeling van een groot bedrijf en heeft daar vervolgens als werkstudent gewerkt. Na zijn afstuderen in 2013 werkte hij in de personeelszaken voordat hij naar een groot detailhandelsbedrijf verhuisde en managementervaring opdeed. “Tijdens mijn functies in de bedrijfsomgeving besefte ik dat ik mijn potentieel niet kon ontwikkelen zoals ik zou willen”, herinnert hij zich. “Ik vroeg me af waar ik de kans zou krijgen om echt nieuwe processen te ontwikkelen en op te zetten. Daarom besloot ik middelgrote bedrijven uit te proberen en kwam ik terecht bij BCM Solutions, toen nog een klein bedrijf, maar dat al grote ambities had.” Daar klom hij na korte tijd op van zaakvoerder naar algemeen directeur en heeft sinds 2019 ook tekenbevoegd.

“Ik had veel geluk omdat er altijd mensen in mijn leven waren die me vergezelden en me hielpen het juiste pad te vinden, zelfs als ik op een dood spoor zat”, zegt Brian Struck vandaag. “Mijn studie was ook een absolute meevaller: ik heb een heel goede basis gekregen voor de taken en uitdagingen waarmee ik tijdens mijn professionele leven al te maken kreeg en de kennis die ik tijdens mijn studie heb opgedaan, gebruik ik bijvoorbeeld nog steeds in de controle. Tegelijkertijd worden veel van de psychologische theorieën en achtergronden die ik tijdens mijn studie heb geleerd, gebruikt in onze HR-processen.”

VERBREED UW HORIZON, VERSTERK UW PERSOONLIJKHEID

Ook al is er geen wondermiddel of garantie om directeur te worden, er is wel veel dat je tijdens je studie kunt doen om je voor te bereiden op een succesvolle carrière. “Wat cruciaal is bij alles wat je doet, is dat je de dingen doet waar je gepassioneerd over bent en dat je daar veel tijd in investeert”, adviseert Brian Struck. “Daarbij hoort ook het vervolgen van je opleiding en het verbreden van je horizon. De dode tijd wanneer je autorijdt of in de trein zit, kun je bijvoorbeeld gebruiken om via podcasts meer te leren over technische onderwerpen of persoonlijke ontwikkeling, om inspiratie op te doen en om met nieuwe ideeën te komen.” zegt de algemeen directeur, oriënteer je op mensen die al zijn waar je wilt zijn en zelf al doen wat je wilt doen.

“Ik heb in mijn professionele leven ook twee fundamentele dingen geleerd”, legt Brian Struck uit. “Aan de ene kant moet je zo vroeg mogelijk met je eigen persoonlijkheid omgaan. Je kunt dus zelf bepalen of je al de persoon bent die je wilt zijn of dat je wilt veranderen. Aan de andere kant moet je het leven ook zien als een spel, dat niet alleen successen omvat, maar ook tegenslagen en crises. Dit is ook een belangrijke eigenschap voor elke leider: want als je de dingen niet gemakkelijker kunt maken, zullen ze uiteindelijk moeilijker worden. Maar als je je eigen zwakheden en die van anderen wat lichter opvat, kun je je daar heel anders tegenover opstellen en ze veel beter meenemen.”

Berufscheck – was macht eigentlich ein Managing Director? (4)

“Als je directeur wilt worden, moet je het geluk hebben om op het juiste moment op de juiste plek te zijn. Maar je moet ook heel vastberaden zijn en heel proactief. Want als je wacht tot er iets gebeurt, zal het meestal niet gebeuren. Je moet er actief om vragen.”

Brian sloegbestudeerdBedrijfspsychologie (B.Sc.)aan de Fresenius Hogeschool in Keulen en is nu directeur vanBCM-oplossingenin Stuttgart.

Bronnen

1. JobisJob: Algemeen Directeur Functieprofiel.https://www.jobisjob.de/managing-directeur/job-description(laatst bezocht op 26 februari 2021)

2. Werving en carrière bij BlackRock: algemeen directeur van BlackRock-Lexikon.http://www.blackrockcareers.com/blackrock-lexikon//term/Managing-Director/585(laatst bezocht op 26 februari 2021)

3. eFinancialCareers: Hoe lang het duurt om Managing Director te worden.https://www.efinancialcareers.de/nachrichten/2015/06/wie-lange-der-aufstieg-zum-managing-director-dauert(laatst bezocht op 26 februari 2021)

Loopbaancheck – wat doet een Managing Director eigenlijk? (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Moshe Kshlerin

Last Updated:

Views: 5830

Rating: 4.7 / 5 (77 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Moshe Kshlerin

Birthday: 1994-01-25

Address: Suite 609 315 Lupita Unions, Ronnieburgh, MI 62697

Phone: +2424755286529

Job: District Education Designer

Hobby: Yoga, Gunsmithing, Singing, 3D printing, Nordic skating, Soapmaking, Juggling

Introduction: My name is Moshe Kshlerin, I am a gleaming, attractive, outstanding, pleasant, delightful, outstanding, famous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.