Maui Town verwoest door vuur zal 'weer opstaan', zegt de gouverneur van Hawaii over lang herstel vooruit (2024)

LAHAINA, Hawaii (AP) - Hawaii Gov. Josh Green zei vrijdag dat wat wordt herbouwd uit de as van de verwoestende bosbranden op Maui zal worden bepaald door de mensen.

"Lahaina zal weer opstaan," zei Green tijdens een livestream avondadres van Honolulu.De badplaats zal worden herbouwd als een levend monument voor de verloren gedenkteken - een aantal dat op vrijdag tot 114 met drie is toegenomen - terwijl hij de inheemse Hawaiiaanse cultuur behoudt en beschermt, zei hij.

Zijn vrouw, Jaime Kanani Green, stond naast hem en huilde toen ze Lahaina beschreef als een levendige gemeenschap die rijk is aan geschiedenis en cultuur.

"Tragisch genoeg duurde het minder dan een enkele dag om Lahaina te verliezen in het dodelijkste vuur dat ons land in meer dan een eeuw heeft gezien," zei ze.

Meer bosbranden dekking

In Hawaii stijgen de bezorgdheid over ‘klimaat gentrificatie’ na verwoestende Maui -branden

Het identificeren van slachtoffers van de maui -natuurbrand zal een uitdagende taak zijn.Dit is wat het inhoudt

Maui Town verwoest door vuur zal 'weer opstaan', zegt de gouverneur van Hawaii over lang herstel vooruit

Inheemse Hawaiianen en anderen uit Lahaina zeiden eerder vrijdag dat ze zich zorgen maken dat de gouverneur van Hawaii te snel beweegt om opnieuw op te bouwen wat verloren is gegaan terwijl het verdriet nog steeds rauw is.

"Het vuur gebeurde slechts 10 dagen geleden, en veel mensen zijn nog steeds in shock en rouw," zei Tiare Lawrence, die opgroeide in Lahaina, op een emotionele nieuwsconferentie georganiseerd door gemeenschapsactivisten.

Ze riepen Green op om bewoners de tijd te geven om te rouwen, gemeenschapsleiders te voorzien van herstelbeslissingsrollen en te voldoen aan open-records wetten te midden van wantrouwen in de overheidsreactie op de ramp.

In het adres van Green probeerde hij hun zorgen weg te nemen, terwijl hij opmerkte dat de wederopbouw jaren van werk en miljarden dollars zal vergen.

"Laat me duidelijk zijn," zei hij."Lahaina behoort tot zijn mensen en we zijn toegewijd aan het herbouwen en herstellen van het zoals ze willen."

Eerder deze week zei Green dat hij details van een moratorium op landtransacties in Lahaina zou aankondigen om te voorkomen dat mensen het slachtoffer worden van landgrijpers.Maar zijn vrijdagadres gaf geen details, behalve dat hij de procureur -generaal heeft opgedragen om "verbeterde strafrechtelijke boetes op te leggen aan iedereen die probeert te profiteren van slachtoffers door eigendom te kopen in de getroffen gebieden."

Omdat de vlammen veel van Lahaina hebben verteerd, hebben de lokale bevolking gevreesd dat een herbouwde stad nog meer zou kunnen wordengericht op rijke bezoekers.

"De gouverneur moet zich niet haasten om de gemeenschap opnieuw op te bouwen zonder mensen de tijd te geven om te genezen, vooral zonder de gemeenschap zelf op te nemen in de planning," zei Lawrence."Fast-track ontwikkeling kan niet ten koste gaan van gemeenschapscontrole."

De coalitie van activisten, onder de paraplu van een groep die zichzelf noemde "Na Ohana O Lele: Lahaina", maakten zich vooral zorgen over de impact van de ontwikkeling op het milieu en merkte op hoe wanbeheer van middelen - met name land en water - bijdroeg aan de snelle verspreidingvan het vuur.

Er was vrijdag geen woord over wie de beheerder van de Maui Emergency Management Agency zou vervangen die abrupt ontslag nam na het verdedigen van een beslissing om geen buitensirenes te laten klinken tijdens de brand.

Herman Andaya had deze week gezegd dat hij geen spijt had van het niet inzetten van het systeem omdat hij vreesde dat het mensen had kunnen hebben kunnen gaan "Mauka", een Hawaiiaanse term die kan betekenen in de richting van de bergen of het binnenland.

"Als dat het geval was, zouden ze in het vuur zijn gegaan," legde Andaya uit.HijafgetredenDonderdag, een dag later.

De ontslagbrief van Andaya was kort en had geen melding gemaakt van de gezondheidsredenen die districtsambtenaren aan citeerden voor zijn ontslag.

"Ik waardeerde de kans om dit bureau de afgelopen 6 jaar te leiden", schreef hij."Ik heb genoten van het werken voor het bureau en ben dankbaar voor de steun die me tijdens mijn ambtstermijn als beheerder heeft geboden."

De provincie heeft de ontslagbrief van Andaya vrijdag vrijgegeven nadat de Associated Press om een kopie had gevraagd.

De beslissing om de sirenes niet te gebruiken, in combinatie met watertekorten die brandweerlieden belemmeren en een ontsnappingsroute verstopt met voertuigen die door vlammen werden overspoeld, heeft intense kritiek gebracht.

Terwijl bemanningen door as en puin in Lahaina sierden, gingen scènes van normaliteit door in andere delen van Maui, zelfs als de tragedie zwaar over het eiland hing.

Voor de kust van Kihei op vrijdagochtend, een vakantie die de staat van Hawaii markeert, gleed peddelaars in Outrigger -kano's door Maalaea Bay ongeveer 20 mijl (32 kilometer) ten zuiden van Lahaina.Vissers werpen hun lijnen uit knie-diep water.En strandgangers liepen langs het zand.

Green herhaalde een pleidooi voor bezoekers om niet naar West Maui te gaan.“Alle andere gebieden van Maui en de rest van Hawaii zijn echter veilig en open voor bezoekers en blijven de reis naar onze prachtige staat verwelkomen en aanmoedigen, die de lokale economie zal ondersteunen en het herstel van degenen die al zoveel hebben geleden, zal versnellen," hij zei.

Meer dan 60% van het rampgebied was doorzocht, zei Green vrijdag, eraan toevoegend dat hij verwacht dat het aantal doden elke dag van de zoekopdracht zal toenemen.

Zes forensische antropologen bij het ministerie van Defensie Pow/Mia Accounting Agency helpen bijhet verzamelen en identificeren van menselijke resten, zei het Pentagon vrijdag in een verklaring.De groep is ervaren in het verifiëren van DNA van lang verloren serviceleden, van wie velen al zo lang geleden stierven als de Tweede Wereldoorlog.

Het gebrek aan sirenes is naar voren gekomen als een potentiële misstap, onderdeel van een reeks communicatieproblemen dietoegevoegd aan de chaos, volgens rapportage door de Associated Press.

Maui town ravaged by fire will 'rise again,' Hawaii governor says of long recovery ahead (4)
Maui town ravaged by fire will 'rise again,' Hawaii governor says of long recovery ahead (5)

Hawaii heeft wat het prijst als het grootste systeem van buitenwaarschuwingssirenes ter wereld, gecreëerdNa een tsunami uit 1946Dat doodde meer dan 150 op het grote eiland.De website zegt dat ze kunnen worden gebruikt om te waarschuwen voor branden.

Hawaii procureur -generaal Anne Lopez zei eerder donderdag dat een externe organisatie een "onpartijdige, onafhankelijke" evaluatie van de reactie van de regering zal uitvoeren.

De oorzaak van de bosbranden wordt onderzocht.Maar Hawaii loopt steeds meer risico op rampen, waarbij een natuurbrand het snelst stijgt, volgens eenAP -analyse van FEMA -records.

"We zullen tot op de bodem van precies hoe het vuur is begonnen, hoe onze noodprocedures en protocollen moeten worden versterkt, hoe we onze verdedigingen kunnen verbeteren om ons in de toekomst te beschermen," zei Green.

Corrine Hussey Nobriga zei dat het moeilijk was om de schuld te geven voor een tragedie die iedereen verraste, zelfs als sommige van haar buren vragen oproepen over de afwezigheid van sirenes en onvoldoende evacuatieroutes.

Het vuur bewoog snel door haar buurt, hoewel haar huis werd gespaard.

"Het ene moment zagen we het vuur daar," zei ze, wijzend naar verre heuvels, "en de volgende minuut consumeert het al deze huizen."

Autoriteiten hopen de drukke, ongemakkelijke groepsopvang in het begin volgende week te legen, zei Brad Kieserman, vice -president voor rampenactiviteiten met het Amerikaanse Rode Kruis.Hotels zijn ook beschikbaar voor in aanmerking komende evacués die in auto's hebben geslapen of kamperen op parkeerplaatsen, zei hij.

Contracten met de hotels duren minstens zeven maanden, maar kunnen gemakkelijk worden verlengd, zei hij.Serviceproviders van de eigenschappen zullen maaltijden aanbieden,counseling, financiële hulp en andererampenhulp.

De gouverneur heeft gezegd dat er minstens 1.000 hotelkamers worden gereserveerd.Bovendien zei Airbnb dat zijn non -profitvleugel onroerend goed zal bieden voor 1.000 mensen.

Ernesto en Adoracion Garcia, die tien jaar geleden uit de Filippijnen zijn verhuisd, sloten zich aan bij een dozijn andere familieleden in twee time-share appartementen in het Hyatt Regency in Kaanapali nadat ze door het vuur dakloos zijn gelaten.

Ze waren dankbaar dat ze niet langer in schuilplaatsen zouden verblijven, nadat ze de vlammen hadden op de vlucht.

Green, die een arts op de eerste hulp was voordat hij gouverneur werd, beschreef de ontmoeting van overlevenden.Hij zei dat een vrouw zeven maanden zwanger was en hem vertelde dat ze niet zeker weet hoe ze haar volgende medische afspraak zal halen.

"Tranen in haar ogen," herinnerde Green zich, "ze vertelde me dat ze van plan is haar baby geloof te noemen."

___

Kelleher meldde van Honolulu en Weber uit Los Angeles.Bijdragen aan dit rapport waren Associated Press -journalisten Michael Casey in Concord, New Hampshire;Jennifer McDermott in Providence, Rhode Island;Seth Borenstein in Washington, D.C.;en Heather Hollingsworth in Kansas City, Missouri.

___

Associated Press klimaat en milieudekking krijgen ondersteuning van verschillende particuliere stichtingen.Bekijk meer over het klimaatinitiatief van APhier.De AP is alleen verantwoordelijk voor alle inhoud.

Maui Town verwoest door vuur zal 'weer opstaan', zegt de gouverneur van Hawaii over lang herstel vooruit (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Ms. Lucile Johns

Last Updated:

Views: 5452

Rating: 4 / 5 (41 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Ms. Lucile Johns

Birthday: 1999-11-16

Address: Suite 237 56046 Walsh Coves, West Enid, VT 46557

Phone: +59115435987187

Job: Education Supervisor

Hobby: Genealogy, Stone skipping, Skydiving, Nordic skating, Couponing, Coloring, Gardening

Introduction: My name is Ms. Lucile Johns, I am a successful, friendly, friendly, homely, adventurous, handsome, delightful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.