Verwachting beurzen 2024 | Beursgenoten (2024)

Regeren is vooruitzien en op de beurs betekent dat: weten wat er vandaag speelt of wat de uitdagingen voor morgen zijn. Voor beleggers is er hierin een belangrijk en onmisbaar instrument: het nieuws. De aandelenkoersen bepalen namelijk niet het nieuws, maar het nieuws bepaalt de koersen.

De afgelopen jaren waren rumoerige jaren op de aandelenbeurzen. Van een grote beurscrash in 2020, dankzij het coronavirus, tot een flinke opleving en torenhoge koersen in 2021 en 2022. De economie herstelde en de beurs bloeide weer op. Veel aandelen konden zich herpakken van de harde crash in 2020. Vorig jaar, 2023, gaat de boeken in als het jaar waarin de strijd van de centrale banken om de torenhoge inflatie te beteugelen, is geslaagd. De beurs heeft vleugels gekregen en de verwachte recessie bleef uit.

Zo ziet u maar weer, de beurzen zijn continu in beweging. Nu bent u natuurlijk benieuwd, wat heeft 2024 voor ons in petto? Het komende jaar 2024 zou het eindspel kunnen zijn, waarbij zowel de prijsgroei als de rentetarieven weer normaal worden, en verder dalen. Het zal echter vallen en opstaan worden! Bent u benieuwd naar de verwachtingen voor de aandelenbeurzen in 2024? Lees dit artikel, kom erachter hoe u zich het beste voorbereid en pak daarmee uw voorsprong in beleggen.

Wat is de beurs?

De beurs. Wat is het eigenlijk? De beurs is een afkorting voor de effectenbeurs. Het is een plek waar verschillende effecten worden verhandeld, zoals aandelen, opties, obligaties en futures. Bijna elk land beschikt over zo’n beurs. De effectenbeurs faciliteert via hun handelsfaciliteit dat investeerders en bedrijven hun transacties kunnen uitvoeren. Verder zorgt de effectenbeurs voor de uitgifte van nieuwe effecten en regelt het de uitkering voor dividend. Het is alleen mogelijk om te handelen in effecten als deze genoteerd staan bij een bepaalde beurs.

Er zijn twee soorten beurzen. Zo is er een fysieke beurs en een elektronische beurs. De fysieke beurs is een locatie die gebruikt wordt voor de handel in de verschillende effecten. Bij de elektronische beurs worden de transacties gedaan op een elektronische wijze in plaats van op locatie. Een voorbeeld van een volledig elektronische effectenbeurs is de NASDAQ.

Wat zijn de beursverwachtingen voor 2024?

2024 zou het eindspel kunnen zijn waarbij zowel de prijsgroei als de rentetarieven weer normaal worden, en verder dalen. Het zal echter vallen en opstaan worden is onze verwachting. De komende 12 maanden zullen de gevolgen moeten blijken van het gevoerde monetaire beleid. Ook zal blijken of we een harde of een zachte landing krijgen van de economie, wat bijna niemand een jaar geleden voor mogelijk hield. De inflatie is op moment van schrijven (december 2023) met twee derde gedaald (ten opzichte van de piek van medio 2022), het personeel blijft schaars en we zien dat de VS de economische groei van 2023 afsluit met een ruim bovengemiddeld jaarlijks percentage. Dat moet Europa ook vleugels kunnen geven en dus lijkt een goed 2024 binnen handbereik.

Maar er blijven aanzienlijke obstakels. Ten eerste beginnen beleggers in de VS te anticiperen op twee keer zoveel renteverlagingen in 2024 als de Fed heeft voorspeld, waardoor functionarissen van de centrale bank gedwongen worden te proberen de verwachtingen te temperen in de hoop dat de markten opnieuw zullen kalibreren. De nog steeds krappe arbeidsmarkt voedt ook de vrees bij sommige economen dat de prijsgroei, hoewel voorlopig vertragend, zou kunnen versnellen zodra de Fed het beleid versoepelt. Als verwachtingen te hoog zijn, ligt de teleurstelling op de loer. We zijn voor de VS positiever dan voor Europa. Wij hebben niet de groei die de VS heeft, dus een snel dalende rente lijkt (nog) niet te rechtvaardigen, terwijl we er al op vooruitlopen.

Belangrijke Europese beursthema’s voor 2024 om rekening mee te houden

Het zal in Europa waarschijnlijk opnieuw een gemengd jaar worden, zonder een duidelijke of consistente marktontwikkeling, vanwege een combinatie van vlakke maar hoge obligatierentes en een bescheiden verbetering van de economische groei in Europa. Dit zal resulteren in rotaties die grotendeels worden gedreven door rendementsbewegingen, waardoor het belangrijk is om binnen aandelen de juiste keuze te maken. Lees hieronder ook onze selectie van vijf aandelen die wij kansrijk vinden voor 2024. Een tweede punt zijn de kwetsbare balansen; die blijven bij bepaalde aandelen een punt van zorg. Beleggers hebben hun blootstelling aan Europese aandelen en obligaties de laatste anderhalf jaar verminderd vanwege zorgen rondom Ruslands inval in Oekraïne en aanvankelijke zorgen over gasprijzen, energieafhankelijkheid en stijgende inflatie. Sinds begin 2023 hebben hogere rendementen op Europese obligaties echter een bescheiden instroom aangetrokken, terwijl de uitstroom uit aandelen aanhield; dat zijn feiten. Een reden is daarbij ook dat de groeiverschillen tussen de VS en Europa blijven aanhouden, waarbij de Amerikaanse economie beter presteert. Daar ligt dus logischerwijs de eerste liefde van beleggers.

Ondanks eerdergenoemde zorgen over Europa verwachten we dat Europese aandelen het goed zullen doen in 2024, met een gemiddelde koersstijging van 7% over 12 maanden. Dit is gebaseerd op een verbeterde economische achtergrond, redelijke waarderingen en relatief stabiele vooruitzichten voor de langetermijnrente op obligaties. De inflatie is sterker gedaald dan verwacht, wat twee positieve gevolgen heeft: a) de reële loonstijging zal waarschijnlijk positief zijn en b) het risico op een diepe recessie wordt kleiner omdat hoge inflatie geen belemmering meer vormt voor renteverlagingen.

Wij geloven dat bedrijven zelf de belangrijkste kopers van Europese aandelen zullen blijven door middel van inkoopprogramma's. Daarnaast verwachten we dat fusies en overnames zullen toenemen als de rente stabiliseert en het risico op een recessie afneemt. Kort samengevat zal het beleggingslandschap in 2024 worden gekenmerkt door gemengde marktomstandigheden en mogelijke rotaties op basis van rendementsbewegingen. Europese aandelen worden verwacht goed te presteren, maar er zijn ook aantrekkelijke rendementen te vinden in andere activa, dus dat blijft constant afwegen. 2024 kan een geweldig jaar worden als beleggers selectief doen aan stockpicking, en niet bang zijn winsten te nemen, iets waarbij wij beleggers willen aanmoedigen en kansen voor willen aanreiken met Beursgenoten.

Wat zijn kansrijke aandelen in 2024?

Bent u van plan om te beleggen in aandelen in 2024, maar weet u nog niet in welke aandelen u moet investeren? Wij hebben voor u een top 5 aandelen samengesteld. Met deze beursverwachting voor 2024 hopen wij u een voorsprong in beleggen te geven op de andere beleggers. De beste vijf aandelen om nu te kopen zijn in onze ogen:

 1. ASR Nederland
 2. Heineken Holding
 3. SBM Offshore
 4. Unilever
 5. Vopak

Deze aandelen vinden wij op het moment van schrijven, december 2023, koopwaardig. Op de hoogte zijn van de laatste stand van zaken rondom deze aandelen? Pak uw voorsprong in beleggen met een abonnement op Beursgenoten.

1. Aandelen van ASR Nederland

Kostenpost woekerpolissen veel lager dan worstcasescenario.

ASR heeft eind 2023 een schikking getroffen met klanten over hun woekerpolissen. ASR trekt in totaal €300 miljoen uit om een einde te maken aan alle lopende procedures tegen zowel ASR als het overgenomen Aegon. Een bedrag van €250 miljoen zal eind 2023/begin 2024 worden verdeeld onder de aangesloten leden van de stichtingen die nog claims tegen ASR en Aegon hadden lopen. Beleggers en analisten reageren enorm enthousiast omdat het worstcasescenario van een veel hogere kostenpost was uitgegaan.

De belangrijkste boodschap tijdens de Capital Markets Day die ASR eind 2023 hield was dat de groep meer kosten denkt te kunnen besparen met de samenvoeging van alle onderdelen die het van Aegon heeft overgenomen dan verwacht. Waar eerder werd gemikt op €185 miljoen, wordt nu uitgegaan van €215 miljoen – ruim 10% meer! Het management gaf aan dat de integratie van de Aegon-onderdelen goed op schema ligt.

2. Aandelen van Heineken Holding

Alles afwegend ziet Beursgenoten de lage koers als een kans.

De angst die er eind 2023 heerste voor een winstwaarschuwing bleek niet realistisch. Heineken realiseerde in het derde kwartaal van 2023 volumes en een omzet die 1 procent beneden de verwachtingen waren en het management herhaalde de eerder gegeven jaarprognoses, ondanks dat gesproken wordt over een vertraging in de vraag van consumenten in verschillende markten. Op autonome basis was er sprake van een krimp in de biervolumes van 4,2 procent. Voor de totale omzet gold een volumedaling van 4,5 procent. Het merk Heineken presteerde beduidend beter dan de overige merken. Beursgenoten verwacht een geleidelijk herstel van de winstgevendheid.

Het meeste geld wordt op de beurs verdiend door contrair te handelen en te denken. Beursgenoten is van mening dat het slechte nieuws van Heineken nu wel verrekend zit in de koers en dat zich op de huidige niveaus een instapkans aanbiedt. Meer zelfs: Heineken is een aandeel dat een sterke wissel voor de toekomst biedt, en is in onze ogen op de huidige lage beurskoers een pareltje.

We geven in plaats van het ‘gewone’ aandeel Heineken de voorkeur aan het aandeel Heineken Holding vanwege de forse discount. Deze aandelen geven dezelfde rechten als die van Heineken, maar zijn ruim 15% goedkoper, waardoor het rendement hoger is. De discount wordt veroorzaakt door de geringere verhandelbaarheid, maar met een gemiddeld aantal dagelijks verhandelde aandelen van 90.000 zal dat voor de meeste particuliere beleggers niet bezwaarlijk zijn.

3. Aandelen van SBM Offshore

SBM Offshore lijkt naar onze mening achter te blijven op Beursplein 5.

Hoewel de derde kwartaalcijfers van 2023 in lijn waren met de verwachtingen, heeft de uitoefening van de aankoopoptie van FPSO Liza Unity door ExxonMobil Guyana ervoor gezorgd dat de groep haar omzet- en EBITDA-verwachtingen aanzienlijk heeft verhoogd. Nu wordt verwacht dat de EBITDA-resultaten rond de $1,3 miljard zullen liggen, vergeleken met het eerdere bedrag van ruim $1 miljard. Dit positieve nieuws lijkt echter nauwelijks invloed te hebben gehad op de koers van SBM.

Beursgenoten merkte op dat het bedrijf veel tijd besteedde aan het onderhandelen over nieuwe financieringslijnen en desinvesteringen, zoals het verkopen van de exit uit de leasevloot en het verkopen van Braziliaanse activa. Bij het genereren van cash zou het kunnen dat ze aandeleninkoopprogramma's gaan opzetten. Ook zou grootaandeelhouder HAL zich mogelijk ergens in dit proces kunnen melden. Het aandeel is wanneer we kijken naar de waarderingen van de lease vloot een prijs van €20 plus waard. Beursgenoten heeft een conference call van het bedrijf gevolgd en als je dan het bedrijf hoort praten, dan zijn ze zondermeer optimistisch. Ze concluderen zelfs dat het dividendbeleid in 2024 ongewijzigd blijft op €1,10, wat bij een koers van op moment van schrijven van €12,45 al een aanzienlijk rendement van 9% oplevert.

4. Aandelen van Unilever

We denken dat Unilever de comeback kid wordt voor 2024.

Unilever is een krachtige onderneming die actief is in vijf segmenten: Schoonheid & Welzijn, Persoonlijke Verzorging, Huishoudelijke Verzorging, Voeding, en IJs. De nieuwe CEO, Hein Schumacher, lijkt de drijvende kracht achter de transformatie van de product- en merkenportfolio te zijn. Hoewel de derde kwartaalcijfers van 2023 licht tegenvielen, lijkt er wel weer een consistente strategie te zijn, wat zich in onze ogen zal vertalen in een koersstijging. De activistische belegger Nelson Peltz zal als een ekster ervoor zorgen dat het aandeel gaat schitteren, want dat is zijn werk en ultieme doel.

Unilever zag de autonome omzet in het derde kwartaal van 2023 met 5,2 procent stijgen, wat conform de verwachtingen was. De prijzen stegen iets meer dan verwacht (5,8% versus 5,2%). De volumes daalden met 0,6 procent, waar werd gerekend op een marginale stijging (+0,1%). Als gevolg van slecht weer in Europa en het afbouwen van voorraden in China had de ijsdivisie de wind vol tegen (volumes -10,1% versus verwacht -3,4%). Aan de andere kant presteerden de activiteiten met hogere marges beter dan verwacht.

Als de beurs wat onzekerder wordt, gaan beleggers weer op zoek naar zekerheden en dan zijn sectoren als voeding en persoonlijke verzorging waar ze groei kunnen vinden en zekerheid uit kunnen putten. Dat is in elk geval de ervaring van Geert Schaaij, als oude rot in het vak! De bevolking groeit en mensen moeten eten. We denken dat Unilever de comeback kid wordt voor 2024.

5. Aandelen van Vopak

Vopak doet waar beleggers doorgaans zo van houden: het (opnieuw) opschroeven van de jaarverwachting.

Het brutobedrijfsresultaat kwam het derde kwartaal van 2023 uit op €241 miljoen (verwacht €188 miljoen). Ook de winst (€97 miljoen) kwam hoger uit dan analisten vooraf dachten (€92 miljoen). De groep profiteert volop van de sterke vraag naar opslagruimte voor olie en gas, wat resulteerde in een omzet van €352 miljoen en een stabiele bezettingsgraad (91%). Dacht het bedrijf het jaar 2023 eerst te eindigen met een bedrijfsresultaat van €950 miljoen, nu is dat €970 miljoen, waarmee de voorspelling voor de tweede maal in 2023 wordt verhoogd.

Beursgenoten gelooft in de strategie van Vopak. De energietransitie is volop gaande en olie- en gasbedrijven die daar niet op inspelen zullen de boot missen. Door bestaande faciliteiten om te bouwen blijft Vopak een belangrijke speler in Amerikaanse havens en zorgen meerjarige overeenkomsten voor stabiele terugkerende inkomsten. De verkopen van de terminals in Savannah en Rotterdam maken dat Vopak voor zijn resultaten minder afhankelijk wordt van de olieprijzen, waarmee het risicoprofiel verbetert. Ook versterken deze transacties de financiële balans van het bedrijf. In augustus 2023 tipten wij Vopak nog als een van de dividendkampioenen van Nederland. Op moment van schrijven bedraagt het dividendrendement 3,5%.

Beurstips voor 2024

Klaar om de beurzen te veroveren en prachtige resultaten te behalen op de aandelenmarkt? Lees hier dan onze beurstips voor 2024 en ontdek de parels op de beurs. Ook handig om te weten waarom u aandelen juist wel of niet moet kopen en verkopen. Dankzij onze jarenlange ervaring binnen deze branche, leert u hiermee van de experts. Doe er uw voordeel mee!

 • Voer een grondige fundamentele analyseuit van het bedrijf waarvan u aandelen wilt kopen.
  Deze analyse werkt met trends en patronen. Dit geeft een goed inzicht in welke richting de aandelen van het bedrijf opgaan.
 • Bekijk de huidige situatie en wees op de hoogte van toekomstige ontwikkelingen.
  Hoe staat het bedrijf er nu voor? Hoe staan de aandelen ervoor? Welke ontwikkelingen staan er op de planning van het bedrijf? Wat zijn de trends op dit moment? Wat voor invloed hebben deze ontwikkelingen en trends op het bedrijf?
 • Doe uw eigen onderzoek.
  Het gebeurt helaas nog vaak genoeg dat mensen zomaar aandelen kopen omdat de rest dat ook doet. Onderscheid uzelf door niet blindelings achter de kudde aan te gaan. Daarom kunnen wij het niet vaak genoeg zeggen, doe grondig onderzoek voordat u besluit om aandelen of andere effecten te kopen.
 • Wees altijd op de hoogte van het laatste beursnieuws.
  Door altijd op de hoogte te zijn, weet u zeker dat u geen kansen mist en ook op de hoogte bent van mogelijke bedreigingen. Ga daarom dagelijks op zoek naar het laatste beursnieuws rondom uw aandelen, of nog makkelijker, abonneer op een goed beleggingsblad.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

Wat zijn de verwachtingen van de beurzen in 2024? Wat is het beste moment om mijn aandelen te verkopen? Met welke aandelen kan ik het best mijn huidige aandelenportefeuille uitbreiden? Om deze vragen te beantwoorden is het belangrijk om grondige analyses uit te voeren en op de hoogte te zijn van de laatste trends en ontwikkelingen.

Het uitvoeren van verschillende analyses en het vinden van de juiste artikelen kost veel tijd. Wij begrijpen dat u hier niet alle tijd voor heeft. Wilt u toch altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.

Verwachting beurzen 2024 | Beursgenoten (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Gov. Deandrea McKenzie

Last Updated:

Views: 6196

Rating: 4.6 / 5 (66 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Gov. Deandrea McKenzie

Birthday: 2001-01-17

Address: Suite 769 2454 Marsha Coves, Debbieton, MS 95002

Phone: +813077629322

Job: Real-Estate Executive

Hobby: Archery, Metal detecting, Kitesurfing, Genealogy, Kitesurfing, Calligraphy, Roller skating

Introduction: My name is Gov. Deandrea McKenzie, I am a spotless, clean, glamorous, sparkling, adventurous, nice, brainy person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.